Różowa borówka
czwartek, 1 października 2015

Różowa "cukierkowa" borówka, to nowa rozmnażana u nas odmiana Pink Lemonade, uzyskana była w USA ze skrzyżowania Vaccinium ashei i Vaccinium corymbosum. Charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, może osiągać do 1,5 do 2 m wzrostu. Liście błyszczące wydłużone skórzaste szmaragdowo zielone, przebarwiające się jesienią na płomienne barwy, pędy wzniesione. Wiosną obficie pokryta kwiatami, wabiącymi trzmiele i pszczoły. Owoce dojrzewają dość późno, zaskakując nas niespotykanym jaskrawo różowym kolorem, są jędrne, zebrane w niewielkie grona, walorami smakowymi nie ustępując powszechnie uprawianym ciemnym borówkom i uważane są za wybitnie deserowe za swój słodki smak.

okaż więcej

pochodzenie wprowadzenie do handlu: 1970 USA
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzaczasty wyprostowany
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
kwiatostan
barwa kwiatów białe
pora kwitnienia maj
owoce różowe
ozdobne
jadalne
kuliste
pora owocowania sierpień
wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn kwaśny
rodzaj gleby próchniczna
walory jadalne owoce
ładne jesienne zabarwienie
ozdobne owoce
roślina miododajna
zastosowanie w grupach
owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
strefa 6b




Kontakt

przewiń do góry