Różowa "cukierkowa" borówka, to nowa rozmnażana u nas odmiana Pink Lemonade, uzyskana była w USA ze skrzyżowania Vaccinium ashei i Vaccinium corymbosum. Charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, może osiągać do 1,5 do 2 m wzrostu. Liście błyszczące wydłużone skórzaste szmaragdowo zielone, przebarwiające się jesienią na płomienne barwy, pędy wzniesione. Wiosną obficie pokryta kwiatami, wabiącymi trzmiele i pszczoły. Owoce dojrzewają dość późno, zaskakując nas niespotykanym jaskrawo różowym kolorem, są jędrne, zebrane w niewielkie grona, walorami smakowymi nie ustępując powszechnie uprawianym ciemnym borówkom i uważane są za wybitnie deserowe za swój słodki smak.
pochodzenie | wprowadzenie do handlu: 1970 USA |
---|---|
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzaczasty wyprostowany |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze kwiatostan |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | maj |
owoce | różowe ozdobne jadalne kuliste |
pora owocowania | sierpień wrzesień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn kwaśny |
rodzaj gleby | próchniczna |
walory | jadalne owoce ładne jesienne zabarwienie ozdobne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | w grupach owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone |
strefa | 6b |