Jagoda kamczacka
sobota, 31 października 2015

Lonicera caerulea L. gatunek rośliny z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). nazywany wiciokrzewem sinym, jest szeroko rozpowszechniony w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Jedna z odmian Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast., syn. Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark. – jest uprawiany i znany jako jagoda kamczacka. Ostatnio znacznie wzrosło zainteresowanie uprawą amatorską i wielkotowarową, ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne owoców wiciokrzewu, które zawierają dużo niezwykle cennych witamin ,substancji prozdrowotnych ,a nawet wykazują właściwości zapobiegające się starzeniu . Naturalne regiony występowania to Rosja,północno wschodnie tereny, Japonia, Chiny , Kanada, często na wilgotnych terenach w okolicach rzek. Rośliny są długowieczne nawet do 50 lat mogą rosnąć , osiągając wielkość do 2,5 metra. Pokrój dość szeroki, liście eliptyczne sinozielone,lekko woskowane, wykazują sile właściwości hydrofobowe, krople deszczu czy też rosy tworzą na liściach regularne kule wody, rośliny są znakomicie mrozoodporne wytrzymują nawet - 45º C, kwiaty do - 8º C ! Kwiaty kremowo-białe pojawiają się wczesną wiosną nawet już w marcu na dwuletnich pędach przed rozwojem liści, często w śniegu i deszczu, są obupłciowe, obcopylne, głównie zapylane przez trzmiele, choć nie wyklucza się częściowej wiatropylności. Ciemne wydłużone owoce pokryte woskowym nalotem są często baryłkowatego kształtu o średnicy około 1 cm , długości do 5 cm mogą osiągać wagę do 3 g. Owoce są atrakcyjne również dlatego ,że są jednymi z najwcześniejszych,dojrzewają przed truskawkami bo już w połowie maja. Badania potwierdziły, że owoce się niezwykle bogate w cenne składniki mikro i makroelementy, po względom zawartości witaminy C nie ustępują cytrynie , poza tym zawierają karoten (prowitamina A), ryboflawinę (B2), kwas foliowy (B9), tiaminę (B1) pirydoksynę (B6), rutynę (Р) , substancje dietetyczne, garbniki , pektyny, antocyjany, bioflawonoidy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, owce jagody kamczackie często nazywane są jagodami wiecznej młodości. Wymagania uprawowe są niezwykle skromne, krzewy nie wymagają specjalnego przygotowania podłoża, radzą sobie na każdej przeciętnej glebie, pod warunkiem dostarczenia odpowiedniej ilości wody w okresie dojrzewania owoców. Starsze odmiany charakteryzują się słodko winnym smakiem z nutą goryczki , nowsze kultywary są bardziej słodkie, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji -deserowe. Warto zaznaczyć, że są mało podatne na choroby i rzadko atakowane przez szkodniki. Krzewy najlepiej sadzić w rozstawie około 1- 1,5 m, kopiąc adekwatne dołki do wielkości bryły korzeniowej zakupionego materiału, które warto zaprawić obornikiem, kompostem, dobrą ziemią. Można sadzić materiał w pojemniku P9, C1, C2, pamiętając, że jagoda kamczacka jest obcopylna, należy kupować kilka lub co najmniej dwie odmiany, abyśmy mogli cieszyć się owocami. Jeśli posadziliśmy rośliny w dobrze przygotowaną glebę bogatą w składniki pokarmowe, a dołki zaprawiliśmy materią organiczną, nie musimy myśleć o nawożeniu w pierwszych dwu latach, jeśli tak nie jest możemy dokarmiać rośliny, na wiosnę jednorazowo nawozami wolno działającymi lub 2 razy w sezonie na wiosnę i w lecie na początku lipca nawozami nie otoczkowanymi w/g załączonych do nich instrukcji stosowania. Młode zakupione rośliny przez pierwsze lata po posadzeniu nie przycinamy, stosujemy tylko cięcia sanitarne- czyli usuwanie, zeschłych połamanych, przemarzniętych gałązek. Po 5- 7 latach uprawy możemy myśleć o cięciu, które prześwietli krzewy i skróci do wysokości dogodnej do zbierana owoców, robimy to jesienią lub wczesną wiosną. Jagoda kamczacka zaczyna owocować już w wieku 3 lat ale w pełne owocowanie wchodzi około 5 roku, z jednego krzewu zbieramy średnio około 5 kg do nawet 7-8 kg. Wzrasta zainteresowanie uprawą wielkotowarową jagody, ze względu na rosnące rynki zbytu w Japonii, Kanadzie, USA i Rosji gdzie owoce szeroko są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym ze względu niezwykłe właściwości prozdrowotne owoców czy też nowo wykazane właściwości substancji pozyskiwanych z kory -obniżanie poziomu cholesterolu i leczniczy wpływ na układ krwionośny.

Wartość odżywcza 100 g jagody kamczackie

Ilość

% dziennego zapotrzebowania

Kalorie 60


Tłuszcze 0,3 g

1%

Cholesterol 0 mg


Na 0 mg


K 220 mg

6%

Węglowodany 14 g

Błonnik 3 g

Cukry 8 g

5%

12%

Białko 1g


Witamina A

15%

Witamina C 50 mg

60 %

Ca

4%

Fe

4%

Mg

6%

Zn

2%

Cu

6%

Mn

8%

Fenole 1014 mg


Antocyjany 949 mg


Bioflawonoidy 887 mg


Opracowane na podstawie http://haskapberries.com. Poniżej zamieszczamy też naszą ocenę walorów poszczególnych odmian, pełna aktualna oferta jest na naszej stronie http://www.cieplucha.com.pl/pl/oferta

Ogólna ocena Nazwa Smak owoców Wielkość owoców Kształt owoców Pora owocowania Wzrost Osypywanie Plenność od 1 do 5 Twardość owoców
3 1-17-59 słodkie lekka goryczka 2cm owalne wczesna krępy, niski bardzo małe 2 miękkie
1 Amphora kwaskowe 2cm owalne wczesna niski, krępy, b. gęsty lekkie 2-3 średnio twarde
4 Atut słodko-kwaśny 2cm butelkowate od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie luźny, średni brak 5 twarde
3 Blue Velvet słodko-kwaśne bez goryczki 1,5-2cm owalne, pękate późna niski, krępy brak 4 twarde
3 Czelabinka słodko-kwaśne, delikatna goryczka 2-2,5cm owalne, pękate od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie średni lekkie 3 twarde
3+ Duet słodkawe, lekka goryczka 1,5cm owalne od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie niski, krępy brak, owoce bardzo mocno się trzymają 5 średnio twarde
5 Karina słodko-kwaśne, bez goryczki 2cm beczułkowate, grube, masywne wczesna śrredni lekkie 5 twarde
4 KRZ 3 WATRA kwaskowe z goryczką 2cm butelkowate, pękate wczesna luźny, silny osypuje się 4-5 twarde
3 Lebeduska bardzo słodkie, bez goryczki 1,2-1,5cm owalne wczesna średni lekkie 1-2 miękkie
3 Laningradzki Welikan słodkie, lekke goryczka 1,5-2cm owalne wczesna krępy, gęsty lekkie 1-2 miękkie
3+ Morena kwaskowe bez goryczki 2cm podłużne wczesna średni lekkie 2-3 średnio twarde
1 Goluboe Wereteno słodkawe, silna goryczka 3,5cm wrzecionowate, bardzo długie wczesna średni lekkie 2 miękkie
3+ Nimfa słodkie 1,5cm owalne, nieregularne wczesna średni brak 1 miękkie
4 Rebeka słodkie, lekka goryczka, lekko kwaskowe 2cm owalne, pękate późna niski, krępy brak, owoce bardzo mocno się trzymają 4 twarde
3+ Roksana kwaskowe bez goryczki 2,5cm nieregularna beczułka wczesna średni osypuje się 3 miękkie
4 Siniczka słodko-kwaskowe bez goryczki 2cm butelkowate bardzo wczesna średni lekkie 4-5 średnio twarde
2 Sinogłaska kwaśne, goryczka 1,2-1,5cm owalne wczesna krępy osypują się 3 miękkie
4 T3 kwaskowe, lekka goryczka 2,5cm butelkowate, pękate wczesna silny, gęsty lekkie 5 średnio twarde
3+ T5 kwaskowe, lekka goryczka 2cm butelkowate wczesna średni bardzo małe 4 średnio twarde
2 Uspiech słodkawe, silna goryczka 2cm owalne wczesna średni osypuje się 3 miękkie
1 Tomiczka


BRAK WZROSTU- silne uszkodzenia i deformacje liści



4 Wojtek słodko-kwaśne bez goryczki 2cm butelkowate wczesna średni bardzo małe 4 średnio twarde
3 Wołoszebnica słodkie 1,5cm owalne wczesna krępy, średni lekkie 3 miękkie
4+ Zojka bardzo słodkie bez goryczki 1,5cm beczułkowate, pękate wczesna luźny, silny brak 4 miękkie
3+ Zoluska bardzo słodkie, lekka goryczka, lekko kwaskowe 3,5cm wrzecionowate, długie, wygięte bardzo wczesna średni osypuje się 3 miękkie






Kontakt

przewiń do góry