Lonicera caerulea L. gatunek rośliny z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). nazywany wiciokrzewem sinym, jest szeroko rozpowszechniony w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Jedna z odmian Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast., syn. Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark. – jest uprawiany i znany jako jagoda kamczacka. Ostatnio znacznie wzrosło zainteresowanie uprawą amatorską i wielkotowarową, ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne owoców wiciokrzewu, które zawierają dużo niezwykle cennych witamin ,substancji prozdrowotnych ,a nawet wykazują właściwości zapobiegające się starzeniu . Naturalne regiony występowania to Rosja,północno wschodnie tereny, Japonia, Chiny , Kanada, często na wilgotnych terenach w okolicach rzek. Rośliny są długowieczne nawet do 50 lat mogą rosnąć , osiągając wielkość do 2,5 metra. Pokrój dość szeroki, liście eliptyczne sinozielone,lekko woskowane, wykazują sile właściwości hydrofobowe, krople deszczu czy też rosy tworzą na liściach regularne kule wody, rośliny są znakomicie mrozoodporne wytrzymują nawet - 45º C, kwiaty do - 8º C ! Kwiaty kremowo-białe pojawiają się wczesną wiosną nawet już w marcu na dwuletnich pędach przed rozwojem liści, często w śniegu i deszczu, są obupłciowe, obcopylne, głównie zapylane przez trzmiele, choć nie wyklucza się częściowej wiatropylności. Ciemne wydłużone owoce pokryte woskowym nalotem są często baryłkowatego kształtu o średnicy około 1 cm , długości do 5 cm mogą osiągać wagę do 3 g. Owoce są atrakcyjne również dlatego ,że są jednymi z najwcześniejszych,dojrzewają przed truskawkami bo już w połowie maja. Badania potwierdziły, że owoce się niezwykle bogate w cenne składniki mikro i makroelementy, po względom zawartości witaminy C nie ustępują cytrynie , poza tym zawierają karoten (prowitamina A), ryboflawinę (B2), kwas foliowy (B9), tiaminę (B1) pirydoksynę (B6), rutynę (Р) , substancje dietetyczne, garbniki , pektyny, antocyjany, bioflawonoidy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, owce jagody kamczackie często nazywane są jagodami wiecznej młodości. Wymagania uprawowe są niezwykle skromne, krzewy nie wymagają specjalnego przygotowania podłoża, radzą sobie na każdej przeciętnej glebie, pod warunkiem dostarczenia odpowiedniej ilości wody w okresie dojrzewania owoców. Starsze odmiany charakteryzują się słodko winnym smakiem z nutą goryczki , nowsze kultywary są bardziej słodkie, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji -deserowe. Warto zaznaczyć, że są mało podatne na choroby i rzadko atakowane przez szkodniki. Krzewy najlepiej sadzić w rozstawie około 1- 1,5 m, kopiąc adekwatne dołki do wielkości bryły korzeniowej zakupionego materiału, które warto zaprawić obornikiem, kompostem, dobrą ziemią. Można sadzić materiał w pojemniku P9, C1, C2, pamiętając, że jagoda kamczacka jest obcopylna, należy kupować kilka lub co najmniej dwie odmiany, abyśmy mogli cieszyć się owocami. Jeśli posadziliśmy rośliny w dobrze przygotowaną glebę bogatą w składniki pokarmowe, a dołki zaprawiliśmy materią organiczną, nie musimy myśleć o nawożeniu w pierwszych dwu latach, jeśli tak nie jest możemy dokarmiać rośliny, na wiosnę jednorazowo nawozami wolno działającymi lub 2 razy w sezonie na wiosnę i w lecie na początku lipca nawozami nie otoczkowanymi w/g załączonych do nich instrukcji stosowania. Młode zakupione rośliny przez pierwsze lata po posadzeniu nie przycinamy, stosujemy tylko cięcia sanitarne- czyli usuwanie, zeschłych połamanych, przemarzniętych gałązek. Po 5- 7 latach uprawy możemy myśleć o cięciu, które prześwietli krzewy i skróci do wysokości dogodnej do zbierana owoców, robimy to jesienią lub wczesną wiosną. Jagoda kamczacka zaczyna owocować już w wieku 3 lat ale w pełne owocowanie wchodzi około 5 roku, z jednego krzewu zbieramy średnio około 5 kg do nawet 7-8 kg. Wzrasta zainteresowanie uprawą wielkotowarową jagody, ze względu na rosnące rynki zbytu w Japonii, Kanadzie, USA i Rosji gdzie owoce szeroko są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym ze względu niezwykłe właściwości prozdrowotne owoców czy też nowo wykazane właściwości substancji pozyskiwanych z kory -obniżanie poziomu cholesterolu i leczniczy wpływ na układ krwionośny.
Wartość odżywcza 100 g jagody kamczackie
Ilość | % dziennego zapotrzebowania |
Kalorie 60 |
|
Tłuszcze 0,3 g | 1% |
Cholesterol 0 mg |
|
Na 0 mg |
|
K 220 mg | 6% |
Węglowodany 14 g Błonnik 3 g Cukry 8 g | 5% 12% |
Białko 1g |
|
Witamina A | 15% |
Witamina C 50 mg | 60 % |
Ca | 4% |
Fe | 4% |
Mg | 6% |
Zn | 2% |
Cu | 6% |
Mn | 8% |
Fenole 1014 mg |
|
Antocyjany 949 mg |
|
Bioflawonoidy 887 mg |
|
Opracowane na podstawie http://haskapberries.com. Poniżej zamieszczamy też naszą ocenę walorów poszczególnych odmian, pełna aktualna oferta jest na naszej stronie http://www.cieplucha.com.pl/pl/oferta
Ogólna ocena | Nazwa | Smak owoców | Wielkość owoców | Kształt owoców | Pora owocowania | Wzrost | Osypywanie | Plenność od 1 do 5 | Twardość owoców |
3 | 1-17-59 | słodkie lekka goryczka | 2cm | owalne | wczesna | krępy, niski | bardzo małe | 2 | miękkie |
1 | Amphora | kwaskowe | 2cm | owalne | wczesna | niski, krępy, b. gęsty | lekkie | 2-3 | średnio twarde |
4 | Atut | słodko-kwaśny | 2cm | butelkowate | od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie | luźny, średni | brak | 5 | twarde |
3 | Blue Velvet | słodko-kwaśne bez goryczki | 1,5-2cm | owalne, pękate | późna | niski, krępy | brak | 4 | twarde |
3 | Czelabinka | słodko-kwaśne, delikatna goryczka | 2-2,5cm | owalne, pękate | od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie | średni | lekkie | 3 | twarde |
3+ | Duet | słodkawe, lekka goryczka | 1,5cm | owalne | od wczesnego do późnego- owoce dojrzewają sukcesywnie | niski, krępy | brak, owoce bardzo mocno się trzymają | 5 | średnio twarde |
5 | Karina | słodko-kwaśne, bez goryczki | 2cm | beczułkowate, grube, masywne | wczesna | śrredni | lekkie | 5 | twarde |
4 | KRZ 3 WATRA | kwaskowe z goryczką | 2cm | butelkowate, pękate | wczesna | luźny, silny | osypuje się | 4-5 | twarde |
3 | Lebeduska | bardzo słodkie, bez goryczki | 1,2-1,5cm | owalne | wczesna | średni | lekkie | 1-2 | miękkie |
3 | Laningradzki Welikan | słodkie, lekke goryczka | 1,5-2cm | owalne | wczesna | krępy, gęsty | lekkie | 1-2 | miękkie |
3+ | Morena | kwaskowe bez goryczki | 2cm | podłużne | wczesna | średni | lekkie | 2-3 | średnio twarde |
1 | Goluboe Wereteno | słodkawe, silna goryczka | 3,5cm | wrzecionowate, bardzo długie | wczesna | średni | lekkie | 2 | miękkie |
3+ | Nimfa | słodkie | 1,5cm | owalne, nieregularne | wczesna | średni | brak | 1 | miękkie |
4 | Rebeka | słodkie, lekka goryczka, lekko kwaskowe | 2cm | owalne, pękate | późna | niski, krępy | brak, owoce bardzo mocno się trzymają | 4 | twarde |
3+ | Roksana | kwaskowe bez goryczki | 2,5cm | nieregularna beczułka | wczesna | średni | osypuje się | 3 | miękkie |
4 | Siniczka | słodko-kwaskowe bez goryczki | 2cm | butelkowate | bardzo wczesna | średni | lekkie | 4-5 | średnio twarde |
2 | Sinogłaska | kwaśne, goryczka | 1,2-1,5cm | owalne | wczesna | krępy | osypują się | 3 | miękkie |
4 | T3 | kwaskowe, lekka goryczka | 2,5cm | butelkowate, pękate | wczesna | silny, gęsty | lekkie | 5 | średnio twarde |
3+ | T5 | kwaskowe, lekka goryczka | 2cm | butelkowate | wczesna | średni | bardzo małe | 4 | średnio twarde |
2 | Uspiech | słodkawe, silna goryczka | 2cm | owalne | wczesna | średni | osypuje się | 3 | miękkie |
1 | Tomiczka | BRAK WZROSTU- silne uszkodzenia i deformacje liści | |||||||
4 | Wojtek | słodko-kwaśne bez goryczki | 2cm | butelkowate | wczesna | średni | bardzo małe | 4 | średnio twarde |
3 | Wołoszebnica | słodkie | 1,5cm | owalne | wczesna | krępy, średni | lekkie | 3 | miękkie |
4+ | Zojka | bardzo słodkie bez goryczki | 1,5cm | beczułkowate, pękate | wczesna | luźny, silny | brak | 4 | miękkie |
3+ | Zoluska | bardzo słodkie, lekka goryczka, lekko kwaskowe | 3,5cm | wrzecionowate, długie, wygięte | bardzo wczesna | średni | osypuje się | 3 | miękkie |